Kahramanmaraş Depremleri ve Yapı Denetimi Sorunları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kahramanmaraş depremlerinin ardından yapı denetimi, yapıların deprem yönetmeliğine uygunluğu, mühendislik ve müteahhitlik hizmetlerindeki eksiklikler en çok tartışılan konular arasında yer aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Birimi, bölgedeki yıkılan binaların %52’sinin 1999 Marmara depremi sonrasında yapıldığını açıkladı.

Deprem Riski ve Toplumsal Bilinç

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, depremlerin artık bilimsel bir gerçek olduğunu vurgulayarak toplumun deprem riskini kabul etmesi gerektiğini belirtti. Ayatar, deprem anında yaşanan arama kurtarma eksikliklerine de değinerek, toplumun deprem bilincinin artırılması gerektiğini ifade etti.

Yapı Güvenliği ve Müteahhitlik Sorumluluğu

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ayatar, yapı güvenliğinin sağlanması için tüm aktörlerin uzman ve eğitimli olması gerektiğini vurguladı. Müteahhitlerin sorumluluklarının netleştirilmesi, mühendislerin yetkinliğinin artırılması ve mesleki sorumluluk sigortasının öneminin altını çizdi. Ayrıca, yapı inşasında sahada patron mühendisin bulunmasının önemine dikkat çekti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kahramanmaraş Depremleri ve Yapı Denetimi Sorunları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir