Karpal Tünel Sendromu Nedir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doç. Dr. Melek Kandemir Yılmaz, parmaklar ve avuç içinde uyuşma-karıncalanma ve ağrıyla kendini belli eden Karpal Tünel Sendromu’nun yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Bu sendrom, median sinirin bilek seviyesindeki karpal tünel bölgesinden geçerken basıya uğraması sonucu oluşan semptom ve belirtilerdir.

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri

Dr. Yılmaz, en sık görülen şikayetlerin parmaklar ve avuç içinde uyuşma-karıncalanma ve ağrı olduğunu ifade ediyor. Nadiren şikayetler kola ve omuza yayılabilir. Sendrom genellikle sabah saatlerinde fark edilir veya gece uykudan uyandırabilir. Daha ileri durumlarda median sinir bölgesindeki kaslarda güçsüzlük görülebilir.

Önlem Alınması Gerekenler

Dr. Yılmaz, Karpal Tünel Sendromu’nun tekrarlayan bilek hareketleri sonucunda ortaya çıkabildiğini belirtiyor. Elleri sallamak, soğuk suyun altına tutmak şikayetlerin azalmasını sağlayabilir. En önemli korunma yöntemlerinden biri, tekrarlayan bilek hareketlerinden kaçınmaktır.

Genellikle hastanın durumuna göre belirlenen tedavi yöntemleri arasında atel, fizik tedavi ve cerrahi girişimler yer alabilir. Tanı için EMG tetkiki gerekebilir. Vakaların büyük çoğunluğunda, her iki elde de sendrom görülebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Karpal Tünel Sendromu Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir