Meme Kanserinde Erken Tanı ve Tedavi Hayat Kurtarır

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özel Egepol Hastanesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Işıl Somalı, kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olan meme kanserinde erken tanı ve tedavinin hayat kurtardığını vurguladı. Meme kanserinin menopoz dönemindeki kadınlarda daha sık görüldüğünü belirten Prof. Dr. Somalı, son yıllarda 20’li yaşlarda da görülme sıklığının arttığına dikkat çekti. Hastalığın genetik faktörler, çevresel etkenler ve obezite gibi nedenlerle ortaya çıkabileceğini söyledi.

Ailede Kanser Öyküsü Var mı?

Hastalıkta aile öyküsünün önemine değinen Prof. Dr. Işıl Somalı, 40 yaşından sonra her kadının yılda bir kez mamografi çektirmesi gerektiğini belirtti. Ailesinde meme kanseri öyküsü bulunan kişilerin daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Somalı, 20’li yaşlardan itibaren düzenli olarak meme muayenesi ve mamografi ile takip edilmesi gerektiğini ifade etti. Bazı durumlarda meme MR’ının da çekilmesinin gerekebileceğini ekledi.

Kişisel Tedavi Yaklaşımı

Hastalığın tedavisinde kişiye özel bir sürecin izlendiğini belirten Prof. Dr. Işıl Somalı, tanı konulduktan sonra cerrahi müdahalenin yapıldığını ve gerektiğinde lenf bezlerinin alındığını açıkladı. Tümörün cinsine göre hormonal tedavi, kemoterapi ve ilaç tedavilerinin uygulanabileceğini ifade eden Somalı, bazı durumlarda tümörün küçültülmesi için önce kemoterapi uygulanabileceğini söyledi. Meme kanserinde teknolojinin gelişmesiyle hastaların daha hızlı iyileşebildiğini ve erken tedavinin başarı şansını artırdığını belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Meme Kanserinde Erken Tanı ve Tedavi Hayat Kurtarır

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir