1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Beyin Pili ve Hareket Bozuklukları

Beyin Pili ve Hareket Bozuklukları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beyin Pili hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır? Uzmanlar özellikle hareket bozukluklarında beyin pilinin faydalı olabileceğini söylüyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Bayraklı, günümüzde yaygın olarak kullanılan beyin pilinin hastaların günlük işlevlerini tekrar normale çok yakın şekilde yapabilmelerine imkan sağladığını belirtiyor. Beyin pili, elektrik akımı verilen bölgede beyin hücrelerindeki elektriksel aktiviteyi değiştirmeyi sağlayan bir yöntemdir. Hareket bozukluğunun giderilmesi sayesinde hastaların yaşam kaliteleri yükseliyor. Başkalarına bağımlı olmaktan kurtulmaları hastaların psikolojilerini de olumlu yönde etkiliyor.

Beyin Pili ve Çalışma Mekanizması

Beyin pili, hareket bozukluğu hastalıklarının çoğunun beyinde hareketin yapılmasını sağlayan bölgelerdeki hücrelerin yıkımından veya nörotransmitter düzensizliğinden kaynaklandığı durumlarda kullanılan bir yöntemdir. Derin beyin stimülasyonu olarak da adlandırılan beyin pili, istenilen beyin bölgesine elektrik uyarısı verilmesini sağlar. Bu sayede, bozulan elektriksel aktivite düzelir ve hareketlerde iyileşme sağlanır.

Beyin pili hedeflenen beyin bölgesine elektrot yerleştirilerek o bölgeye elektrik uyarısı verilmesiyle çalışır. Hareket bozukluklarında, beynin hareketle ilişkili bölgelerindeki hücrelerde yıkım olması normal hareketi ortaya koymak için o beyin bölgelerinin oluşturdukları elektriksel aktivitede değişiklik meydana getirir. Bu değişimi düzelterek, hareketlerde düzelme sağlanır.

Beyin Pili Ameliyatı ve Sonrası

Beyin Pili Ameliyatı ve Sonrası

Beyin pili ameliyatı iki aşamalı olarak gerçekleştirilir. İlk aşamada, hastanın tepkileri değerlendirilir ve elektrot hedef bölgeye yerleştirilir. İkinci aşamada, kalıcı elektrot yerleştirilir ve pil cilt altına yerleştirilir. Hastalar genellikle ameliyat sonrası 2 gün sonra taburcu olur. Ameliyatın ardından 2-3 aylık dönemde ilaç ve pil ayarlamaları yapılır. Düzenli hekim kontrolü önemlidir çünkü beyin pili hastalığın nedenini tedavi etmez, sadece belirtileri iyileştirir. Hastaların yaşamlarında oluşabilecek ek sorunlara karşı hekim kontrolünde olmaları gerekmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Beyin Pili ve Hareket Bozuklukları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir