1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Hatay’da Sağlık Hizmetlerinde Sorunlar Devam Ediyor

Hatay’da Sağlık Hizmetlerinde Sorunlar Devam Ediyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen iller arasında yer alan Hatay’da sağlık hizmetlerinin sunumu, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin çalışma koşulları depremlerin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen hala iyileştirilmiş durumda değil. Özellikle birinci ve ikinci basamak sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunlar arasında ilk sırada; fiziki çalışma koşullarının yetersizliği, hijyen koşulları, suya erişim, sağlık çalışanlarının barınma sorunları gibi olumsuzluklar yer alıyor.

Deprem Bölgelerinde 7/24 Kesintisiz Çalışma Uygulaması

Deprem bölgelerinde ASM’lerde esnek çalışma uygulanıyor. Barınma, hijyen, fiziki çalışma alanlarında yetersizlikler gibi pek çok sorun çözülmemesine rağmen, ilkel şartlarda, bir aile hekiminden 7/24 kesintisiz bir hafta süreyle çadırkent veya konteynır kentlerde hizmet vermesi bekleniyor. Bir hafta bir hekim gelip çalışıyor, ardından başka bir hekim gelip 1 hafta daha çalışıyor. Süreç şu anda böyle yürütülmeye çalışıyor.

Aşılama Hizmetlerinde Sorunlar

Birinci basamak sağlık hizmetlerinde, aile sağlığı merkezlerinde yaşanan sorunlara değinen Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz, “Birinci basamak sağlık hizmetlerinde sadece 1 aile hekimine kayıtlı 5 kişiden 4’ü aşılanamıyor. Yani 100 bebekten 80’i aşılanamıyor. Aşı sorununda yüzde 20 oranında iyileşme var. İnternet olmadığı için aşılamalar ASM’lerde kayıt altına alınamıyor. Aşılanan vatandaşların TC kimlik numaraları ve barkod numaraları alınıyor, Hatay İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderiliyor. Kayıtlar bu şekilde yapılıyor.

Hatay’da Aile Sağlığı Hizmetleri Durma Noktasında

Hatay'da Aile Sağlığı Hizmetleri Durma Noktasında

Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz, il genelinde özellikle birinci ve ikinci basamak sağlık kurumlarında gerçekleştirilen sağlık hizmetlerinde büyük aksaklıklar olduğuna dikkat çekti. Yılmaz, “Hatay’da bulunan depremzede aile hekimleri göreve çağrıldı. Ama hala barınma sorunumuz var. Deprem bölgelerinde görevli sağlıkçıların da barınma sorunu var.

Depremlerden Ders Alınmalı

Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz, sağlıkta dönüşüm adı altında gerçekleştirilen sağlık politikalarının afetlerde etkinliğinin anlaşıldığına dikkat çekerek, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinden de hareketle deprem riski öncelikli olan illerde önlem alınmasının gerektiğine vurguda bulundu. Hatay ve diğer illerde sağlık tesislerinin içine düştüğü durumun ortada olduğunu belirten Yılmaz, “6 Şubat Depremleri’nden bir ders alınmalı ve ülkemizin deprem ülkesi olduğu gerçeği unutulmamalıdır. Depremlerin ardından, en çok adı geçen iller arasında İstanbul yer aldı. Bilim insanlar, deprem uzmanları büyük Marmara depremine dikkat çekti. Sağlık hizmeti sunumunda şimdiden önlem alınmalıdır. Birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında İstanbul’daki apartman altı aile sağlığı merkezleri gözden geçirilmelidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hatay’da Sağlık Hizmetlerinde Sorunlar Devam Ediyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir