Bilim Sağlık Haber Ajansı’nın (BSHA) “Sendikalar Anlatıyor” haber dizisinin birinci bölüm konuğu Hemşireler ve Tüm Sağlık Profesyonelleri Sendikası (HEP-SEN) İç Anadolu Bölge Başkanı ve Ankara Temsilcisi Hemşire Çağdaş Erdem’le gerçekleştirdiğimiz röportajın ikinci bölümünde; sendikalara yönelik baraj uygulaması, yurt dışına hemşire göçü, hemşirelerin görev tanımları, mesleki itibarın yeniden kazanılması, adalet ve liyakat, orta öğretim hemşirelerinin sorunları ve yeni mezunlara tavsiyeler konuları ele alındı.
HEP-SEN: Hemşirelerin Yanında ve Öncüsü
HEP-SEN İç Anadolu Bölge Başkanı Erdem, sendikalaşmanın önemine vurgu yaparak, HEP-SEN’in sahadan gelen hemşireler tarafından kurulan tek ve ilk dernek olduğunu belirtti. Yönetiminde uzman hemşirelerin bulunduğunu ve diğer sendikaların aksine kadın yöneticilerin yer aldığını söyledi. HEP-SEN’in hızlı reaksiyon verebildiğini ve hemşirelerin haksızlıklarla mücadelesinde ön planda olduğunu ifade etti.
Twitter’da ‘Barajları Yıkalım’ etkinliklerine katılan sendikaları eleştiren Erdem, yüzde 2 barajının demokrasiye darbe anlamına geldiğini belirtti. Sendikalara yönelik müdahalelerin demokrasiyi zedelediğini ve hak ihlallerine neden olduğunu dile getirdi. Erdem, sendikalaşmanın özgürlük olduğunu ve bu hakkın kısıtlanmaması gerektiğini vurguladı.
Sendika Sayımı ve Hemşirelerin Gücü
Hemşirelerin siyasi temsilini eleştiren Erdem, hemşirelerin mecliste yeterli temsiliyeti olmadığını ve bu durumun değişmesi gerektiğini belirtti. Hemşirelerin yaklaşık 2 milyon oy potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak, siyasi partilerin hemşireleri listelerinde öne çıkarması gerektiğini ifade etti. 16 Mayıs’ta gerçekleştirilecek sendika sayımının önemine dikkat çeken Erdem, sendikalaşmanın demokrasinin temel taşı olduğunu vurguladı.
Orta öğretim hemşirelerinin mağduriyetine değinen Erdem, bu hemşirelerin sorunlarının hükümet tarafından çözülmesi gerektiğini belirtti. Hemşirelik mesleğinin uzmanlaşma gerektirdiğini ve bu alanda istihdam sorunları yaşandığını dile getirdi. Hemşirelerin yurt dışına göç etme nedenlerine de değinen Erdem, ekonomik zorluklar, mobbing, şiddet ve adaletsizlik gibi faktörlerin göçü tetiklediğini belirtti.
Yeni mezun hemşirelere tavsiyelerde bulunan Erdem, hemşirelik mesleğinin kutsal bir meslek olduğunu ve bu mesleği severek yapılması gerektiğini vurguladı. Görev ve yetkilerin bilinmesi gerektiğini ve liyakatsız yöneticilerin oluşturduğu baskılara karşı durulması gerektiğini ifade etti. Hemşirelerin görev tanımlarına uygun davranmaları gerektiğini ve haklarını korumaları gerektiğini belirtti.