Son dönemde kızamık vakalarındaki artışın en büyük nedeni, kızamık aşısı olmayan veya eksik aşılı çocuklar olarak bilinmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, 2019 yılında kızamık-kızamıkçık-kabakulak (KKK) aşısına ek olarak 9. ayda da aşı yapılması kararı almıştır. Ancak aşı içeriğinde süt ve yumurta proteini bulunduğundan, alerjisi olan çocuklarda alerjik reaksiyonlara neden olma ihtimali bulunmaktadır. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD), alerjik çocuklara kızamık aşısının alınacak önlemlerle uygulanabileceğini belirtmektedir.
Kızamık Vakalarında Aşısızlık Sorunu
Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa Bölgesi Kızamık Raporu’na göre, Türkiye, Rusya ve Tacikistan’da bildirilen kızamık vakaları diğer ülkelere göre daha yüksektir. Aşısız veya eksik aşılı bireylerin çoğunlukta olduğu vakalarda, özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda risk daha yüksektir. 1 yaş altındaki vakaların çoğunun aşısız olduğu tespit edilmiştir.
Alerjik Çocuklara Kızamık Aşısı Uygulaması
AİD, alerjik çocuklara kızamık aşısının uygulanması konusunda şu önerilerde bulunmaktadır: Kızamık aşısı genellikle alerjik reaksiyonlara sebep olmaz, ancak süt ve yumurta alerjisi olan çocuklarda dikkatli olunmalıdır. Aşının uygulanabilmesi için çocuk doktoru gözetiminde gerekli önlemler alınmalıdır. Şiddetli alerjisi olan çocuklar mutlaka uzman kontrolünde aşıya tabi tutulmalıdır.