Birlik Sağlık Sen’den Yapılan Açıklama
Birlik Sağlık Sen, “Memur sendikacılığında yüzde 2 hukuksuzluğu” başlığı taşıyan bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Sendika Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, 2024 yılı ocak ayında yürürlüğe girecek olan ve bu günün hesaplamasıyla %2 barajının altında kalan sendikalara üç ayda bir yaklaşık 250 TL, %2 barajı üstündeki sendika üyelerine yaklaşık 710 TL ödenmesinin hukuka aykırı olduğunu söyledi.
Doğruyol, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Memur sendikacılığında %2 hukuksuzluğu. Bu güne dek memur sendikacılığı adına hiçbir katkısı olmayan, siyasetin emir eri sendikalar sendikacılık yapamayınca hükümet desteğiyle üye kayıplarını durdurmak için çabalıyorlar.
Geçmiş Yılın Düzenlemesi ve Danıştay Kararı
Geçtiğimiz yıl getirilmeye çalışılan memur sendikalarında üye olan memur sayısı %1’in altında kalan sendika üyelerine her üç ayda bir ödenen sendika tazminatının ödenmemesi, 25 Ağustos 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Memurlara her üç ayda bir ödenecek olan 400 liralık sendika tazminatı, sendikalılar arasında yüzde 1 üyeyi bulma şartına bağlanmıştı.
İlgili düzenlemeyi Danıştay 12. Hukuk Dairesi, sendikaların kurulmasının ve sendikal faaliyetlerin anayasal güvence altına alındığına vurgu yaparak, toplu sözleşme hakkının, kamu görevlilerine kanunla yüklenen birtakım yükümlülüklerden kurtulma hakkı vermediği konusunda karar almıştı.
Baraj Üzerindeki Sendika Üyelerine Yapılacak Ödeme
2024 yılı ocak ayında yürürlüğe girecek olan ve bu günün hesaplamasıyla %2 barajının altında kalan sendikalara üç ayda bir yaklaşık 250 TL, %2 barajı üstündeki sendika üyelerine yaklaşık 710 TL ödenmesiyle ilgili kanun düzenlemesi TBMM’den geçse bile Anayasa Mahkemesinden dönecektir.
Sendika üyelerine yapılacak ayrımlı ödemelerin hukuki dayanağının tartışmalı olduğunu belirten Birlik Sağlık Sen yetkilileri, bu düzenlemenin sendikal özgürlüğe müdahale oluşturduğunu ve hukuka uygun olmadığını savunmaktadır.
(BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)