Uzmanlık Eğitimindeki Sorunlar ve Çözüm Beklentileri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (UDEK) Yürütme Kurulu ve TTB Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu’nun çağrısı ile deprem bölgesindeki uzmanlık eğitiminin sorunlarını konuşmak üzere uzmanlık öğrencileriyle, deprem bölgesindeki eğitim kurumlarında görev yapan eğiticilerle çevrimiçi iki ayrı toplantı gerçekleştirildi.

TTB Merkez Konseyi ve UDEK Yürütme Kurulu üyelerinin, TTB Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu temsilcilerinin, deprem bölgesindeki pek çok uzmanlık öğrencisinin katıldığı ilk toplantıda; barınmanın en önemli sorun olduğu, eğitim kurumlarında esnek çalışmanın devam ettiği, uzmanlık öğrencilerinin sadece sağlık hizmetinin sunumunda çoğunlukla tek başlarına görev aldıkları, hasta çeşitliliğinin belirgin olarak azaldığı ifade edildi. Tüm bunların sonucu olarak uzmanlık öğrencilerinin eğitim hakkının tamamen göz ardı edildiği belirtildi.

İsteyen Uzmanlık Öğrencilerine Kalıcı Geçiş Hakkının Tanınması

İsteyen Uzmanlık Öğrencilerine Kalıcı Geçiş Hakkının Tanınması

  • Sağlık Bakanlığı Tıpta Uzmanlık Kurulu bir an önce deprem bölgesinde yerinde incelemeler yaparak eğitim kurumlarını ve eğitimin niteliğini değerlendirmelidir. Koşulları uygun olmayan bölümlerde uzmanlık eğitimi geçici olarak askıya alınmalıdır.
  • İsteyen uzmanlık öğrencilerine kalıcı koşulsuz geçiş hakkı sağlanmalıdır.
  • Tüm uzmanlık öğrencilerine psikososyal destek verilmelidir.
  • Deprem bölgesindeki sağlık hizmetinin yürütülmesi bir süreliğine Devlet Hizmet Yükümlülüğü kapsamında gelecek uzman hekimlerle sağlanabilir.
  • Bölgede görev yapacak hekimlere teşvik edici koşullar sunulmalıdır.
  • Dernekler üzerinden her eğitim kurumunun deprem bölgesinden kaç asistan alabileceğiyle ilgili çalışma yapılabilir.
  • Bir sonraki TUS kontenjanlarında deprem bölgesindeki uzmanlık öğrencileri için ayrı bir kontenjan ayrılabilir.

İki farklı toplantıda, “Depremin üzerinden üç ay geçmesine karşın uzmanlık eğitimindeki sorunlar devam etmektedir. Son üç yılı pandemi ve sonrasında yaşanan deprem gibi olağanüstü durumlarda geçirmeye çalışan bölgedeki uzmanlık öğrencilerinin sorunları ve istekleri göz ardı edilemez. Bizler TTB Merkez Konseyi ve TTB UDEK Yürütme Kurulu olarak Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun verdiği önceki kararını gözden geçirmesini, koşulları uygun olmayan bölümlerde uzmanlık eğitiminin askıya alınmasını, dileyen öğrencilere kalıcı geçiş hakkının tanınmasını istiyoruz” talepleri dile getirildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uzmanlık Eğitimindeki Sorunlar ve Çözüm Beklentileri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir