Çocuklarda Meningokok Aşıları ve Önemi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuk doktorları, çocuklarda meningokok aşılarının önemine vurgu yapıyor. Özellikle COVID-19 pandemisi sonrası diğer enfeksiyon hastalıklarının da önem kazandığı bu dönemde, çocuklarda meningokok aşılarının hayati öneme sahip olduğu belirtiliyor.

Meningokok Hastalığı ve Etkileri

Meningokok hastalığı, çocuklarda hızla ilerleyip sakatlık, körlük, zeka geriliği, işitme kaybı, uzuv kaybı hatta ölüme sebep olabilen ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. Beyin ve sinir sistemini saran zarın iltihabına yol açan bu hastalık, Neiseria meningitidis adlı meningokok mikrobu tarafından oluşturulur.

Hastalığın Bulaşma Yolları ve Belirtileri

Meningokok hastalığı insan kaynaklı olup solunum yoluyla bulaşır. Kişiden kişiye temas veya öksürme, hapşırma sırasında ağızdan yayılan hava veya damlacık yoluyla bulaşma riski vardır. Hastalığın belirtileri arasında üşüme, titreme, ateş, halsizlik, burun akıntısı, kas ağrıları, güçsüzlük, kusma ve ishal yer alır. Bu belirtiler, hastalığın tanısını zorlaştırabilir ve tedavi için erken müdahale önemlidir.

Aşıların Önemi ve Etkileri

Çocuklarda meningokok hastalığından korunmada en etkili yöntem aşılamadır. Meningokok hastalığına yol açan tüm serogruplara karşı koruyucu bir aşı bulunmamaktadır. Aşı sonrası genellikle ciddi yan etkilere rastlanmaz, ancak aşı uygulanan bölgede kızarıklık, şişlik, hassasiyet ve yüksek ateş gibi yan etkiler görülebilir. Aşıların güvenle kullanılabilmesi için hekim kontrolü önemlidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çocuklarda Meningokok Aşıları ve Önemi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir