1. Haberler
  2. Gündem
  3. Hidradenitis Suppurativa (HS) Nedir? Belirtileri, Tanısı ve Etkileri

Hidradenitis Suppurativa (HS) Nedir? Belirtileri, Tanısı ve Etkileri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hidradenitis Suppurativa (HS) Nedir?

Hidradenitis Suppurativa (HS) Nedir?

Halk arasında yaygın olarak köpek memesi olarak bilinen hidradenitis suppurativa (HS), kıl ve ter bezlerinin bulunduğu bölgelerde ortaya çıkan kronik bir deri hastalığıdır. Hastalığın tanısının konulması, doğru uzmana başvurulmaması durumunda ortalama 7 yılı bulabilmektedir.

Hastalığın Belirtileri ve Tanısı

Prof. Dr. Fatma Arzu Kılıç, HS’nin genellikle koltuk altı ve kasık bölgelerinde kızarıklık ve şişlikle başladığını belirtmektedir. Hastalar genellikle bu şişlikleri sivilce olarak yanlış yorumlayabilmektedir. Ancak bu tür belirtiler, aslında HS hastalığının habercisi olabilir. Kılıç, kişilerin bu belirtileri gözlemlemeleri ve 6 ay içinde belirli bölgelerde tekrarlayan şişlikler fark ederlerse mutlaka bir dermatologa başvurmaları gerektiğini vurgulamaktadır.

Hastalığın Etkileri

HS’nin oluşturduğu lezyonların hastaların yaşamını ve psikolojisini olumsuz yönde etkilediğini belirten Kılıç, deri altındaki iltihaplı şişliklerin yaraya dönüşüp kokulu akıntılara sebep olabileceğini ve bu durumun hastaların sosyal hayatlarını olumsuz etkilediğini ifade etmektedir. HS’li her 4 hastadan 1’inde depresyon belirtileri görülmektedir.

Kılıç, belirtileri olan kişilerin vakit kaybetmeden bir dermatologa başvurarak yaşam kalitelerini artırabileceklerine dikkat çekmektedir.

(BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hidradenitis Suppurativa (HS) Nedir? Belirtileri, Tanısı ve Etkileri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir