Deprem Bölgelerinde Sağlık Hizmetleri ve İhtiyaçlar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kahramanmaraş merkez üssü olan depremlerde dün Hatay Defne İlçesi’nde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremden sonra yine can kayıpları ve yıkımlar yaşandı. Bir kez daha depremle sarsılan Hatay’da şu anda sağlık hizmeti sunulacak bir hastane yok. Dün yaşanan depremde İskenderun Devlet Hastanesi, Mustafa Kemal Paşa Hastanesi ve Samandağ Devlet Hastaneleri tahliye edildi. İlde tek sağlık hizmeti sunumu sahra hastaneleri ile devam ettiriliyor. Bölgeye giderek incelemelerde bulunan Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Togan Demircan, Bilim Sağlık Haber Ajansı’na (BSHA) açıklamalarda bulundu. Genel Başkan Demircan, tekrar deprem ile sarsılan Hatay’a geçmiş olsun ve başsağlığı dileğinde bulundu. Demokratik Sağlık-Sen olarak tüm deprem bölgeleriyle irtibat halinde olduklarının altını çizen Demircan, Kahramanmaraş, Adana, Gaziantep, Hatay merkez ve ilçelerine gerçekleştirdikleri ziyaretlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Vali Bilgin’e Cevap Verdi: “Memurlar Üzerine Düşeni Yapıyor”

Vali Osman Bilgin’in, “Memurların işçilerin hepsi bir aylık maaşlarını almasınlar aç kalmayız” açıklaması üzerine Demircan şunları söyledi: “Bizim milletimiz necip bir millettir. Vermesi gerektiğinde parmağındaki alyansına kadar verir. Ancak burada ‘memurlar birer maaşlarını bağışlasınlar’ gibi öneriler sunmak doğru değildir. Biz Demokratik Sağlık-Sen olarak depremin yaşandığı günden beri bölgedeki arkadaşlarımızla temas halindeyiz. Elimizden gelen desteği sağlama noktasında teyakkuz halindeyiz. İlla ki kolilerin önünde resim çektirip, banka dekontu mu paylaşmamız gerekiyor. Kamyonun önündeki sendika afişini mi paylaşmamız gerekir.

“Liyakat Ehli Yönetici İhtiyacı Afet Zamanı Daha çok Ortaya Çıktı”

Genel Başkan Demircan, deprem bölgelerinde gerçekleştirdikleri temaslarda yaşanan sorunların temel nedeninin her zaman dile getirdikleri ‘liyakatsiz yöneticiler’ konusuna vurguda bulundu. Demircan şunları söyledi: “Adana, Hatay merkez ve ilçeleri, Gaziantep, Kahramanmaraş’ta temaslarda bulunduk. Adana ve Gaziantep’te sağlık tesisleri anlamında çok büyük problemler yoktu. En büyük hasar alan illerden Hatay’da ve ilçelerinde çok ciddi sorunlar vardı. Hatay merkezde Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi’ndeki UMKE ve sağlık çalışanı arkadaşlarımızı ziyaret ettik. Binanın içerisine çok hızlı bir şekilde girerek incelemede bulunduk. Hasarlı olan binada sağlık hizmeti sağlık çalışanları tarafından devam ediyordu. Biz oradayken helikopter ambulansla bir hastanın sevkine tanık olduk. Genel olarak şartlar çok kötüydü ve eksiklikler vardı.

Yıllardır liyakatli yöneticilerin olması gerektiğine vurguda bulunuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Her ne kadar afetin alanı geniş de olsa, OHAL koşulları söz konusu da olsa liyakatli yöneticilerle afet koşullarında sağlık hizmetinin daha sağlıklı yürüyeceğini yine tekrar etmek istiyoruz. Sağlık çalışanlarının temel malzeme ihtiyaçlarını karşılayacakları; tuvalet, banyo, lavabo yoktu. Sağlık çalışanları çok zor koşullarda, temel ihtiyaçların bile karşılanmadığı, bir ortamda görev yapıyor. Liyakat ehli yöneticiler olsaydı temel ihtiyaçlar da dahil çadır eksiklikleri ve daha birçok sorun bugün yaşanmazdı. İnisiyatif alınmıyor, söylensin de eksiklikleri tamamlayalım anlayışı var.”

(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Deprem Bölgelerinde Sağlık Hizmetleri ve İhtiyaçlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir