Ülkemizde son yıllarda giderek yaygınlaşan kolon (kalın bağırsak) kanseri, gerek erkeklerde gerekse kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser türü olarak karşımıza çıkıyor. Dr. Mehmet Teomete, yanlış yaşam alışkanlıkları ve batı tipi beslenme nedeniyle artış gösteren kolon kanserinden bazı önlemlerle korunmanın mümkün olduğunu vurguluyor.
Kolon Kanseri İle Mücadelede Beslenme Önemi
Beslenme alışkanlıkları sindirim sistemi kanserlerinin gelişmesinde kritik rol oynuyor. Özellikle sebze tüketiminin yetersiz olması, et ağırlıklı beslenme, alkol, aşırı şekerli yiyecekler, işlenmiş et ürünleri ve hareketsizlik kolon kanserine davetiye çıkarıyor.
Kolon Kanserinden Korunmanın 5 Önemli Kuralı
- Düzenli sağlık taramaları yaptırın.
- Akdeniz tipi beslenin.
- Sigara ve alkolden uzak durun.
- İdeal kilonuzda olun.
- Bedeninize uygun spor yapın.
Acıbadem Ataşehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Mehmet Teomete, “Kolon kanseri ülkemizde erkeklerde ve kadınlarda en sık karşılaşılan üçüncü kanser tipidir. Erkeklerde yüzde 24.4, kadınlarda ise yüzde 15.3 oranında görülmektedir. Yılda ortalama 15 bin vatandaşımız kolon kanseri tanısı almaktadır. Yıllık kolon kanseri nedeniyle vefat eden vatandaş sayımız yaklaşık 7 bin 200 civarındadır” diye konuştu.
Geçmişte en sık olarak ortalama 64-74 yaşları arasında görülen kolon kanserine artık genç yaşlarda da rastlanabiliyor. Gençlerde de kolon kanseri sıklığının arttığını belirten Dr. Mehmet Teomete, sağlıksız yaşam alışkanlıklarının ve obezitenin etkisinin gençlerde de görüldüğünü ifade ediyor.
Kolon (kalın bağırsak) kanserinin kendisini en sık bağırsak hareketlerinde ve dışkılama alışkanlıklarında değişikliklerle gösterdiğini vurgulayan Dr. Mehmet Teomete, belirtiler arasında kabızlık, ishal, dışkıda kan, şişkinlik hissi, dışkıda incelme, aşırı gaz ve karın ağrısı olduğunu belirtiyor. Erken teşhisin önemine değinen Teomete, bağırsak hareketlerinde ve dışkılama alışkanlıklarında olası değişikliklerin dikkate alınmasının ve hemen hekime başvurulmasının gerekliliğini vurguluyor.