Su Kıtlığı Tehlikesi Türkiye’yi Bekliyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de doğal afetlerle mücadele eden 22 Mart Dünya Su Günü, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından açıklanan su raporuyla anlam kazandı. Rapor, ülkenin su kıtlığı tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösterdi. Yıllık tüketilebilir su potansiyeli 112 milyar m3 olan ülkemizde kişi başına düşen tüketilebilir su potansiyeli 1.519 m3 civarında. Bu durum, Türkiye’nin “su azlığı” yaşayan bir ülke olduğunu ve 2030 yılında bu değerin 1000 m3’e düşeceği öngörüsünü ortaya koyuyor.

Su Kıtlığına Karşı Çözüm Önerileri

Su Kıtlığına Karşı Çözüm Önerileri

  • Suyu “doğal hak” olmaktan çıkarıp, “ticari bir mal” haline getirerek sermayeye, küresel piyasaya açan politikalardan vazgeçilmelidir.
  • Betona ve ranta dayalı kentleşme ve büyüme politikaları terk edilmelidir.
  • Kentlerimiz doğayla ve iklimle uyumlu, afetlere dirençli hale dönüştürülmelidir.
  • Su havzalarının korunması sürecinde kentleşme, sanayi, tarım, madencilik ve diğer faaliyetlerde alan kullanımlarının değişmesi, ormansızlaşma ve bu faaliyetlerin getirdiği çevresel risklerin de yönetilmesi gerekmektedir.
  • … (devam eden maddeler)

Çevre Mühendisleri Odası Su Günü Raporu’nda, dünya nüfusunun yüzde 40’ının 2030 yılında su kısıtı ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuldu. Uzmanlar, Türkiye’nin acil önlem almadığı takdirde gelecekte yeni afetlere ve çevresel sorunlara gebe olduğunu belirtiyor. Su kıtlığı konusunda dikkat çeken rapor, suyun yaşamsal önemini vurgulayarak, suyun doğal bir hak olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguluyor.

BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Su Kıtlığı Tehlikesi Türkiye’yi Bekliyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir