Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu(DEHB) Okulda Sıkça Karşılaşılan Bir Sorun

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuklar okul hayatına başladıklarında sıklıkla ortaya çıkan sorunların en başında “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)” geldiği bildirildi. Dikkat eksikliğinin çocuğun kontrolünde olan bir direnç ya da isteksizlik değil, nörolojik tabanlı bir bozukluk olduğunu belirten Uzman Çocuk ve Ergen Psikoloğu Eda Ergür, kişisel öğrenme stiline göre destekleyerek uygun ortam oluşturmanın çocuğun akademik performansına fayda sağlayacağını ifade ediyor.

Uzun Tatil Sonrası Adaptasyon Zor Olabiliyor

Uzun Tatil Sonrası Adaptasyon Zor Olabiliyor

Yeni okul dönemiyle birlikte çocukların uzun bir tatil sonrası okula ve derslerine adapte olmakta zorlanabildiklerini belirten Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Bazı çocuklar kolaylıkla uyum sağlıyor olsa da bazı çocukların uyum süreci biraz daha uzun ve zorlu olabiliyor. Okulda akademik beklenti artış gösterdiğinde çocuk strese girmeye başlıyor ve okula gitmek istemiyorsa bu belirtileri hızla fark edip bir uzmana başvurmak önemlidir.

Dikkat Eksikliği Belirtileri Gözden Kaçırılmamalı

Dikkat Eksikliği Belirtileri Gözden Kaçırılmamalı

Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, çocukların okul hayatına başladıklarında sıklıkla ortaya çıkan sorunların en başında “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)” olduğunu söyledi. Çocuğunuzun dikkat eksikliği belirtileri gösterdiğini düşünüyorsanız, vakit kaybetmeden bir uzman değerlendirmesine başvurmak uygun olacaktır. Dikkat eksikliği olan çocuklar sıklıkla unutkanlık ve planlama yapma becerilerinde zorluk yaşarlar. Okul hayatında konsantre olmada, öğretmeni dinleme ve dersi takip etmede zorluk yaşayan, kolay hatalar yapan öğrenciler gözden kaçırılmamalı ve zamanla düzelir diyerek vakit kaybedilmemelidir.

Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Çocuk sahip olduğu kapasitenin altında gidiyorsa bu durum fark edilip kişisel öğrenme stiline göre destekleyerek uygun ortam oluşturmak hem çocuğun akademik performansına fayda sağlayacaktır, hem de arkadaşlarından geri kalarak özgüveninin sarsılmasının önüne geçecektir.

Her çocuk ve yaşadığı zorlukların biricik olduğunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Bu sebeple dikkat eksikliği ile baş ederken çocuğun tablosuna uygun tedavi planı geliştirilir. Özellikle davranışsal yöntemlerin ve çocuğun dikkat, konsantrasyon, görev tamamlama ve dürtü kontrolünü geliştirmeye yönelik bilişsel stratejilerin dikkat ve dürtü kontrolünde görevli olan beyin bölgelerinin işleyişinde olumlu etki ediyor olduğu görülmektedir.

Aileler için çocuklarının okul ve evde yaşadıkları sorunların nedenini anlamanın oldukça önemli olduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Ancak bu farkındalık sonrasında çocuğun davranış ve öğrenme becerilerinin gelişmesine nasıl yardımcı olabileceklerini öğrenebilirler. Çocukları iyi bir şekilde anlamak ve sağlıklı iletişim kuruyor olmak her alanda olduğu gibi öğrenme becerilerine destek olmakta da oldukça önemlidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu(DEHB) Okulda Sıkça Karşılaşılan Bir Sorun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir