Emeklilerin Satın Alma Gücü Geriliyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, emeklilerin satın alma güçlerinin her ay geriye gittiğini belirtiyor. Açlık ve yoksulluk sınırının her ay arttığını vurgulayan Hamzaçebi, emekli maaşlarının rakamsal olarak aynı kalsa da satın alma gücünün sürekli azaldığını ifade ediyor. Özellikle mazot, döviz, gıda, ulaşım ve barınma gibi temel ihtiyaçların fiyatlarının artmasıyla birlikte en düşük emekli maaşının alım gücü sürekli azalıyor.

Çilekeş Emekliler ve İkinci İş Zorunluluğu

Çilekeş Emekliler ve İkinci İş Zorunluluğu

Ülkemizde 16 milyon emekli bulunmaktadır. Alay Hamzaçebi’ye göre, geçmişte 30 yıl çalışan bir emeklinin emekli ikramiyesi ile ev ve araba alabileceği bir dönemden şu an sadece araba alabilecek duruma gelindi. Düşük emekli maaşlarıyla ev sahibi olamayan emekliler, kira ve gıda gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekiyorlar. Bu durumda olan emeklilerin ikinci bir iş yaparak çalışmak zorunda kaldığına dikkat çekiliyor. Bu emeklilere “Çilekeş Emekli” deniliyor.

Çilekeş Emekliler Çalıştıkları Sürece SGK’ya Yüzde 32 Prim Öder

Çilekeş emekliler, çalıştıkları sürece SGK’ya Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) adı altında toplam %32 prim ödemektedirler. Bu primler, çalışan emeklilerin SGK’ya kesilip ödenmektedir. Ancak bu durumun haksızlık olduğu ve çalışan emeklilerin prim ödemeleriyle devletin ciddi gelir elde ettiği belirtilmektedir. Çalışan emeklilerin prim ödemeleriyle elde edilen gelirin geriye dönük olarak verilen 5 bin TL’lik ödemenin karşılanmasında kullanılması eleştirilmektedir.

Seyyanen Zam Emekliye Verilmedi

2023 Temmuz ayında çalışan memurlara yapılan seyyanen zamın emeklilere yansıtılmadığı ve emekli keseneklerine dâhil edilmediği belirtiliyor. Bu durumun emekliler için büyük bir kayıp olduğu ve emekli olacak kişilerin emeklilik yaşını beklemek zorunda kaldıkları vurgulanıyor. Hükümetin, yüksek enflasyon karşısında emeklilerin satın alma gücünü korumak adına çözüm odaklı adımlar atması gerektiği ifade ediliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Emeklilerin Satın Alma Gücü Geriliyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir