İzmir Gazeteciler Cemiyeti: Yeni Basın Kanunu’na Karşı 10 İtiraz

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye’de yürürlüğe girmesi beklenen yeni Basın Kanunu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kanunun içeriğine dair 10 önemli itirazı gündeme getiren cemiyet, basın özgürlüğünün tehlikeye gireceği uyarısında bulundu.

1. İstenmeyen Haberi Yapanın Yanı Sıra Yayan da Cezalandırılacak

Yeni Basın Kanunu’nun 29. maddesiyle ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak’ suç tanımının getirilmesi itirazlara neden oldu. Muğlak ifadelerle suçlamalar yapılmasının ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı belirtiliyor.

2. Yerel Gazetelerin Gelirleri Ciddi Oranda Azalacak

Yerel gazetelerin resmi ilan gelirlerinde yaşanacak yüzde 75’lik düşüş, sektörde işsizliğin artmasına neden olabilir. Bu durum, yerel medyanın varlığını sürdürmesini zorlaştıracak.

3. Yerel Gazeteler ile İnternet Siteleri Arasındaki Farkın Daralması

Yerel gazeteler ile internet siteleri arasındaki mevzuat farkının kapanması, yerel basının zor durumda kalmasına yol açabilir. Eşit maliyet ve işlev sağlanmadığı takdirde, yerel gazetelerin varlığı tehlikeye girebilir.

4. Sosyal Medya Paylaşımlarına Getirilecek Cezalar

4. Sosyal Medya Paylaşımlarına Getirilecek Cezalar

Yasa ile sosyal medya paylaşımlarına ağır cezalar getirilmesi, ifade özgürlüğünü kısıtlayabilir. Kapalı anlık mesajlaşma uygulamalarının denetim altına alınması da endişe yaratıyor.

Diğer itirazlar arasında internet sitelerine yönelik ağır yaptırımlar, basın kartı uygulamalarındaki belirsizlikler ve mesleki mücadele yapanların cezalandırılması gibi konular da bulunuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İzmir Gazeteciler Cemiyeti: Yeni Basın Kanunu’na Karşı 10 İtiraz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir