1. Haberler
  2. Gündem
  3. Narsistik Kişilik ve Psikolojisi

Narsistik Kişilik ve Psikolojisi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Narsistik Nedir?
Egoizmin bir davranış kalıbı, narsisizmin ise kişilik biçimi olduğunu belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, herkesin içinde narsistik bir çekirdek olduğunu söylüyor. Narsistik kişiliklerin kibirli olduğunu ve “hep ben” düşüncesine sahip olduklarını vurguluyor. Narsistikler genellikle empati yapamazlar ve çevrelerinde kendilerini öven kişileri toplarlar.

Narsisizmin Kökenleri ve Etkileri

Ego ve Narsisizm:
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kişiliğin ego, süper ego ve idden oluştuğunu belirtiyor. Ego uyum sağlayıcı ve adaptasyonu sağlayan bir yapı iken, süper ego denetleyici ve düzenleyici bir mekanizma olarak çalışır. Narsisistik kişiler genellikle ego ile id arasındaki sınırı çizememiş bireylerdir ve kibir en belirgin özellikleri arasındadır.

Narsisizmi Yenmek ve Empati

Empati ve Sessiz İyilik:
Narsistik kişilerin içindeki narsisizmi yenmek için sebepsiz iyilikler yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sessiz iyilik yapmanın narsisizmi terbiye etmede önemli bir adım olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, narsistik kişilerin genellikle övgü ile beslendiklerini ve empati yapamadıklarını vurguluyor.

Anne-Baba İlişkisi ve Narsisizm:
Narsisistik kişiliklerin çocukluk döneminde anneden ve babadan empatiyi öğrenemedikleri için kendilerini sevmeye başladıklarını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu durumun çocuklarda içe kapanıklık ve büyüklük rolü oynama ihtiyacı yarattığını ifade ediyor. Bu nedenle, çocuklara sınırlarını öğretmek önemlidir.

Narsisizm ve İlişkiler

Köle-Efendi İlişkisi ve Narsisizm:
Narsistik kişilerin evlilikte genellikle köle-efendi ilişkisi istediklerini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, eşlerin karşılıklı olarak kişilik sınırlarını çizmeleri gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, narsistik kişilerin kendilerini büyük gören tarafının beslenmemesi gerektiğini ve eleştirilere açık olmaları gerektiğini belirtiyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Narsistik Kişilik ve Psikolojisi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir