Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektöründe İhracat Rakamları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü, 2023 yılında 3,5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Bu rakamın büyük bir kısmını 1,7 milyar dolarlık ihracatla Su Ürünleri Sektörü oluşturdu.

Levrek, Çipura ve Diğer İhracat Rakamları

2023 yılında levrek ihracatı yüzde 2 artışla 517 milyon dolar, çipura ihracatı yüzde 12 artışla 418 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türk somonu ise Omega-3 deposu olarak yüzde 9 artışla 376 milyon dolarlık bir ihracat rakamına ulaştı. Ayrıca alabalık ihracatı yüzde 12 artarak 112 milyon dolar, orkinos ihracatı ise 51 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İhracat Yapılan Ülkeler ve Hedefler

92 ülkeye ihracat gerçekleştirilen sektörde, başlıca pazarlar arasında Rusya, İtalya, Birleşik Krallık, Hollanda ve Yunanistan bulunmaktadır. Özellikle 2023 yılında Rusya’ya 325 milyon dolar, İtalya’ya 188 milyon dolar, Birleşik Krallık’a 156 milyon dolar, Hollanda’ya 149 milyon dolar ve Yunanistan’a 118 milyon dolarlık ihracat yapılmıştır.

Gelecek Hedefler ve Pazarlar

Ege Bölgesi’nde 1 milyar 127 milyon dolarlık su ürünleri ihracatı gerçekleştirilirken, Türkiye geneli su ürünleri ihracat hedefi 2 milyar dolar olarak belirlenmiştir. Özellikle Afrika pazarına yönelik projelerin planlandığı, dünya çapında fuarlara katılımların arttırıldığı ve yeni pazarlara açılımların hedeflendiği belirtilmiştir.

Gelecek İşbirlikler ve Projeler

Türk balıklarının Amerika, Avrupa Birliği, Çin gibi pazarlarda tanıtımının artırılması için Ege, İstanbul, Akdeniz ve Doğu Karadeniz bölgelerinde işbirliklerinin güçlendirileceği ve su ürünlerine yönelik özel projelerin hayata geçirileceği belirtilmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektöründe İhracat Rakamları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir