Gülmenin Önemi ve Psikolojik Sağlamlık Üzerindeki Etkileri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gülmenin Önemi ve Faydaları

Gülmenin ve kahkaha atmanın, yüksek miktarda endorfin salgılanmasını beraberinde getirdiği ifade ediliyor. Psikiyatrist Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar, güldüğümüzde üretilen endorfinin bizi iyi hissettirdiğini ve olumlu ruh haline yardımcı olduğunu belirtiyor. Dünya Beyin Günü’nde “Mizah ve gülmenin yaşamdan alınan doyumu artırdığını” belirten Sayar’a göre, insanlar bir grup içinde birlikte güldüklerinde ve bu kimyasallar salındığında, rahatlık, beraberlik ve güvenlik duygusunu teşvik ediyor. Endorfinlerin salınması, kişinin öznel mutluluğunun artmasına ve stres düzeyinin düşmesine neden oluyor.

Psikolojik Sağlamlık ve Mizah İlişkisi

Psikiyatrist Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar, psikolojik sağlamlığı “zorlu yaşam koşullarının etkisine rağmen psikolojik iyilik halini koruma ve bu hale geri dönebilme kabiliyeti” olarak tanımlıyor. Özgüven, özsaygı, zeka seviyesinin normalin üstünde olması gibi birçok özellikle ilişkilendirilen psikolojik sağlamlıkta mizah becerisi ve gülebilmek de önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.

Rahatlatan mizahı düdüklü tencerenin emniyet supabına benzeten Sayar, mizahın önemli ve sağlıklı bir baş etme biçimi olduğunu vurguluyor. Mizahın, bastırılmış duyguların ifadesine izin verdiği ve olumsuz durumlarla başa çıkma mekanizması olarak işlev gördüğünü belirtiyor.

Gülme ve mizahı birbirinden ayırmak gerektiğini vurgulayan Sayar, rahatlatan mizahın, gerilim ve stresi azaltarak sinir sisteminin rahatlamasını sağladığını belirtiyor. Mizahın olumlu etkileri arasında kan basıncını düzenleme, acı hissini azaltma ve ilişkilerde daha iyi iletişim kurma becerisini artırma gibi unsurlar yer alıyor.

Gülmek ve kahkaha atmanın yüksek miktarda endorfin salgılanmasına neden olduğunu ifade eden Sayar, endorfinlerin beyin ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkilere sahip olduğunu belirtiyor. Endorfinlerin salınması, kişinin öznel mutluluğunu artırırken, stres düzeyini düşürerek genel ruh halini olumlu yönde etkiliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gülmenin Önemi ve Psikolojik Sağlamlık Üzerindeki Etkileri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir