1. Haberler
  2. Gündem
  3. Alzheimer Hastalığının Beslenme ile İlişkisi

Alzheimer Hastalığının Beslenme ile İlişkisi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Seçkin, bilimsel çalışmaların beyinde sinir dokularının iltihaplanması sonucunda Alzheimer hastalığına yatkınlığın arttığını gösterdiğini belirtiyor. Kronik nöroenflamasyonun nedenlerinden biri ise yanlış beslenme alışkanlıkları olarak karşımıza çıkıyor. Son yıllarda Alzheimer hastalarının sayısında artış yaşanırken, bu durumun sağlıksız beslenme ve endüstriyel gıdalara yönelimin artmasından kaynaklandığı ifade ediliyor.

Gluten ve Alzheimer Hastalığı

Gluten ve Alzheimer Hastalığı

Yapılan çalışmalar, beyinde sinir dokularının iltihaplanması sonucu Alzheimer hastalığına yatkınlığın arttığını ve bunun yanlış beslenmenin bir sonucu olduğunu gösteriyor. Özellikle buğday, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunan gluten adlı proteinin kronik nörolojik enflamasyonda rol oynadığı belirtiliyor. Glutenin genetiği değiştirilmiş buğdaylarda daha yoğun bulunurken, Anadolu’da üretilen geleneksel buğday türlerinde daha az miktarda bulunuyor. Bu nedenle, çölyak hastalığı olmasa bile gluten içeren gıdalardan kaçınılması ve mümkünse ata tohumlarından üretilmiş unların tercih edilmesi öneriliyor.

Şeker, un ve tuz tüketiminin Alzheimer hastalığı için risk oluşturabileceği vurgulanıyor. Beslenme sadece vücudumuza yakıt sağlamakla sınırlı olmamalı, zararlı gıdaların bedenimizi ve beynimizi nasıl etkileyebileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.

Bununla birlikte, soğuk sıkım sızma zeytinyağı, deniz ürünleri, badem, fındık, ceviz, çiya tohumu, avokado ve semiz otu gibi omega-3 içeren besinlerin Alzheimer hastalığı üzerinde iyileştirici etkilere sahip olduğu belirtiliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Alzheimer Hastalığının Beslenme ile İlişkisi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir